Julemad

Find mere inspiration hos os

Juleand På Bord

Vælg julemaden til den 24. december 

Den søde juletid handler om nærvær, hygge og gode traditioner, og her spiller maden typisk en vigtig rolle. Brun sovs, and, flæskesteg og brunede kartofler er fast inventar i en del danske hjem juleaften, og den gode julemad bidrager i høj grad til stemningen. 

Foretrækker du den traditionelle julemad? Eller kan du godt lide, hvis julemiddagen får et friskt og moderne pust? Uanset dine præferencer, så kan du finde inspiration til julemiddagen på den store aften her. 

Traditionel julemad til julemiddagen 

Der findes flere dejlige opskrifter på julemad, men mange køber ind til de klassiske retter til juleaften. Her serveres alt fra and og gås til medister og flæskesteg, brun sovs og de søde, brune kartofler i de danske hjem. Også rødkål og kartoffelchips ses på de fleste juleborde denne aften. Den klassiske juledessert, risalamande, er ligeledes en vigtig del af den 24. december. 

Denne menu går mange år tilbage. Faktisk blev denne form for julemad introduceret for danskerne i løbet af 1800-tallet. Risalamanden kom dog til en smule senere, nemlig i 1900-tallet. Her afløste desserten risengrød, som man ellers havde spist indtil da.  

Julemad med et moderne pift 

Hvis du ønsker at give julemiddagen et moderne tvist, så er der flere måder, du kan gøre det på. Mange vælger eksempelvis at tilføje en frisk rødkåls- eller grøntkålssalat fremfor den lune, sauterede rødkål. 

Derudover findes der også et hav af skønne kødfri opskrifter, hvis du ønsker en vegetarisk eller vegansk jul i år. Du kan eksempelvis lave en julesteg af svampe, tofu og nødder eller julefrikadeller af røde linser. Der er masser af muligheder, hvis du vil prøve noget nyt til jul.