Opskrift: Risotto med græskar og salvie

Risotto er en utroligt velsmagende, klassisk italiensk hovedret, hvis grundingrediens er de særlige risottoris. Risotto er ris, der koges op med bouillon eller fond under konstant omrøring. De karakteristiske smagsgivere i den klassiske risotto er derudover parmesan og hvidvin. Oprindeligt er risotto en vegetarisk ret, men du kan variere indholdet helt som du ønsker med skaldyr, fjerkræ eller blot servere den som tilbehør til et godt stykke kød. 

De særlige risottoris er korte og buttede og minder om grødris. De mest almindelige risottoris er Aborio og Carnaroli, og de kan fås i de fleste supermarkeder. Men du kan også sagtens opnå et lækkert resultat ved at bruge de helt klassiske grødris, der også er noget billigere end de gængse risottoris.

Når du først har styr på den traditionelle grundopskrift på den cremede risotto, sætter kun fantasien grænser for de spændende variationer du kan kreere. Følg gerne årstiderne og server f.eks. risotto med grønkål og bagte cherrytomater i vinteren, og risotto med asparges og friske ærter i sommertiden. En absolut lækker version i efteråret er risotto med græskar og salvie – du får opskriften herunder.

Risotto med græskar og salvie – det skal du bruge

2 personer / ca. 30 min. forberedelse
2 skalotteløg el. 1 almindeligt løg
2 fed hvidløg
1/4 hokkaidogræskar (du kan også bruge butternut squash)
En god håndfuld salvie
155 g risottoris eller grødris
0,5 liter grøntsagsbouillon eller hønsefond
1 deciliter tør hvidvin
30 g smør
30 g parmesan
Revet citronskal og lidt citronsaft
Bredbladet persille
Olivenolie til stegning
Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200 grader. Start med at klargøre dit græskar. Det skal vaskes, for det tilberedes nemlig med skrællen på. Flæk det i to dele og rens indmaden ud, som du vil gøre det med en melon. Skær så dit græskar i grove, store tern 1-2cm. Forbered din bouillon i en kande, der er nem at hælde af. Så bliver det lettere for dig at tilføre væden lidt efter lidt. 

Fordel græskarstykkerne på en bageplade med bagepapir og stænk olivenolie over stykkerne sammen med salt og peber. Pas på med at salte for meget, risottoen får nemlig meget salt fra bouillonen og parmesanen. Skyl salvien og tag halvdelen fra. Hak det groft og drys halvdelen over græskaret. Bag dem i 15min til en start, hvis de er brunede og møre er de klar. Det kan godt være, at de skal have 5-0 minutter mere afhængigt af, hvor store stykker de er skåret i.

Find en god, tykbundet gryde frem og sæt den på komfuret på lidt over middel blus, smelt halvdelen af smørret sammen med ca. spiseskefuld olivenolie. Hak dit løg fint og steg i gryden i 2-3 minutter. Imens knuser og piller du hvidløget og hakker det meget fint. Tilsæt hvidløg og resten af salvien og steg videre i ca. 2 minutter. Tilsæt nu dine risotto- eller grødris. Sørg for at røre godt i gryden, så det ikke brænder på. Når risottorisene er blevet blanke i kanten tilsætter du vinen. Skænk gerne dig selv et glas – du må gerne belønne dig selv for dine gastronomiske udfoldelser. 

Efter vinen er kogt ind og alkoholen fordampet, begynder du at tilsætte bouillonen lidt efter lidt. Det er vigtigt, at du rører i gryden, så din risotto ikke brænder på. Når risene har samlet sig til en cremet, sammenhængende masse, er det tid til at smage og teste konsistensen på risene. De må gerne have lidt bid!

Når du har opnået en konsistens på din risotto, der smager dig, slukker du for blusset. Måske kræver det lidt mere bouillon end du har i kanden, måske lidt mindre. Tilsæt den bagte græskar og parmesan og rør godt rundt. Nu skal der smages til. Risotto kan godt være en lidt tung spise, med alt det ris, smør og ost. Derfor kan friskrevet citronskal- og saft virkelig balancere retten, tilsæt efter smag. Smag endeligt til med salt og rigeligt friskkværnet peber.

Servering

Lækker mad bliver kun bedre, hvis den præsenteres på smuk service. En dyb tallerken med flot kant, vil udgøre en smuk servering af din risotto. Pas på ikke at øse for meget op på tallerkenen. Risotto er en herligt mættende ret, der nok smager af mere, men lægger sig tungt i maven. En grøn salat gør sig derfor også perfekt som risottoens følgesvend og pynter også på tallerkenen.

Tør hvidvin er en klassiker til risotto, men en let rødvin kan nu også gå an, især hvis du serverer din risotto som tilbehør til kød. Når du har mestret grundopskriften, kan du skifte ingredienserne ud med alt fra rejer til fennikel og imponere både dig selv, familien og dine gæster gang på gang. Alt afhængigt af ingredienserne i din risotto vælger du, hvad der skal serveres af drikkevarer til.

Det rigtige udstyr gør forskellen

Middagstallerken i stentøj - Søstrene Grene 59,80

Opskrift: Old Fashioned

Læs mere

Opskrift: Pastasalat

Læs mere